5 ESSENTIAL ELEMENTS FOR NESNELERIN INTERNETI

5 Essential Elements For nesnelerin interneti

5 Essential Elements For nesnelerin interneti

Blog Article

Ev otomasyonu, IoT için en popüler uygulamalardan biridir. Ev otomasyonu ile evinizdeki çeşitli cihazları tek bir uygulama veya arayüzden kontrol edebilirsiniz. Otomasyon; ışıklar, kilitler, termostatlar ve hatta cihazlar gibi şeyleri içerebilir.

Genel olarak nesnelerin interneti faydaları bu şekildedir. IoT teknolojileri geliştikçe, cihazların internete bağlanma oranları arttıkça nesnelerin interneti faydaları da artış gösterecektir.

İnternet’e bağlanan tüm cihazlar IP adresine ihtiyaç duyarlar. Ancak, Net’in yaygınlaşması ve gelişen teknoloji sonrasında bu adresler hızlı bir şekilde tüketildi.

Akıllı şehir projelerinde, şehir içindeki ulaşım, enerji, su, atık yönetimi ve genel hizmetlerin daha etkin ve sürdürülebilir hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

Wi-Fi, geniş kapsama alanı ve yüksek bant genişliği sağlayarak büyük miktardaki verilerin transferini kolaylaştırır. Bluetooth, daha kısa menzili ve düşük enerji tüketimi ile özellikle kişisel cihazlar arasında veri alışverişini destekler.

Özetle diyebiliriz ki, olası dijital engellerin üstesinden gelen IoT ekosistemleriyle birlikte, yeni gelir akışları olacak. Ancak siber tehditler, bu devasa dijital devrimi yavaşlatabilecek hatta tehlikeye atabilecek konulardan biri olmaya devam edecek.

Atık yönetimi uygulamaları, çöp konteynerlerinin doluluk oranlarının takip edilmesi ile çöp araçları ile yapılan toplama faaliyetlerinin optimizasyonu, konteyner noktalarının değiştirilmesi ve konteyner büyüklüklerinin değiştirilmesi konularında bilgi verebilmektedirler.[5]

Günümüzde World wide web ücretleri azalmakta, Wi-Fi özelliğine sahip olan cihazların sayısı ise sürekli artmaktadır. Ürünlerin faaliyetleri düşmekte, akıllı telefonların değeri ise günümüzde sürekli yükselmektedir. Yaşanan bu gelişmeler nesnelerin interneti kavramı için best bir ortam oluşturmaktadır.

Bu cihazları yönetmek için çok çeşitli protokoller geliştirilmiştir. Bunları toparlayıp temel oluşturmayı hedefleyen oluşumlardan bir tanesi UPnP dir.[7]

Tanımlanan bu değişiklikler, IoT sistemlerinde yer alan aktüatörlere iletilir. Aktüatörler, bu verilere dayanarak belirli eylemleri website başlatma kapasitesine sahiptir.

Bunun yanı sıra yönetici sistem, kritik eşik aşılmasa bile zaman içerisinde gelen verileri inceleyerek odalardaki karbonmonoksit oranının günün hangi saatlerinde daha yüksek olduğunu analiz ederek, o saatlerde pencerelerin kapalı kalmasını önerebilir.

Nesnelerin İnterneti (IoT) bir nesnenin fiziksel veya ortam koşullarını izleyerek, verileri toplayarak ve verilere göre hareket etmesini sağlayan ve kontrol eden bir yönetim sistemidir. IoT, nesneleri fiziksel çevreye bağlayarak, bilgisayarlar arasında veri aktarımını sağlayarak, nesnelerin internete bağlanarak ve nesnelerin çevredeki verilere göre hareket ettirmesini sağlayarak çalışır.

Sonuç olarak, IoT'nin küresel ekonomi ve iş dünyasına etkilerini, çAlright çeşitli sektörlerde somut örneklerle görebilmek mümkündür.

Nesnelerin interneti tarihçesi, nesnelerin interneti ile ne amaçlandığı, günümüzdeki durumu, kullanım alanları, bağlantı protokolleri, güvenlik ve kişisel verilerin gizliliği, Türkiyedeki durum ve nesnelerin interneti geleceği ile sonuç ve yorumlar yer almaktadır.

Report this page